Cześć
Dziewczyny!
To jest
jakaś masakra, za dzisiejszy post zbierałam się przez ostatnie trzy dni! Tak opornie
mi idzie blogowanie, że mnie to przeraża! A później marudzę, że blog się nie
rozwija i statystyki wcale nie rosną! Może macie jakieś rady, jak lepiej
zorganizować swój czas?
Dzisiaj nietypowo,
bo kulinarnie. Ostatnio jestem na etapie fascynacji zdrowym odżywianiem. Staram
się jeść pięć razy dziennie, zrezygnować z przetworzonej żywności oraz zaprzyjaźnić
się z warzywami! W tym wpisie przybliżę Wam moje najbardziej ulubione przepisy.
Akurat tak dobrałam, żeby to były prepisy na śniadanie, II śniadanie, obiad,
podwiecorek i kolację. Zaczynamy!
Śniadanie
Omlet owsiany z brzoskwiniami i jogurtem.
4 łyżki płatków owsianych
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 brzoskwinia
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Cynamon
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 brzoskwinia
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Cynamon
Oddzielamy żółtka od białka. Białka ubijamy na
sztywną pianę, a żołtko łącymy z płatkami, dodajemy cynamon i miód. Całość mieszamy. Następnie pianę łączymy
z całością. Smażymy na rozgranej patelni z dwóch stron. Gotowy omlet smarujemy
jogurtem a góręposypujemy pokrojonymi brzoskwiniami. Owoce mogą być dowolne)))
II śniadanie
Pomidorki koktajlowe z feta, zapieczone na pełnoziarnistej
gromce.
6 pomidorkókoktajlowych
2 plasterki sera typu feta
5-6 czarnych oliwek
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Oliwa
Listki bazylii
2 plasterki sera typu feta
5-6 czarnych oliwek
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Oliwa
Listki bazylii
Na
posmarowane oliwą kromki chleba układamy pokrojone na pół pomidorki, oliwki i ser feta. Całość
zapiekamy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut. Po wyciągnięciu,
dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pychotka!!!! Zdecydowany ulubieniec z całej
piątki!
Obiad
Flądra z pesto pietruszkowym i pomidorami
Filet flądry
Dwa średnie pomidory
2 łyżki oliwy
2 łyżki orzechów włoskich
Mały pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
Łyżeczka miodu
Sól, pieprz
Dwa średnie pomidory
2 łyżki oliwy
2 łyżki orzechów włoskich
Mały pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
Łyżeczka miodu
Sól, pieprz
Rybę
pokropioną sokiem z cytryny podsmażamy na patelni. Pokrojoną pietruszkę, razem
z orechami i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Pomidor kroimy w plasterki i
doprawiamy oliwą uprzednio wymieszaną z miodem. Rybę serwujemy z pesto i sałatką)))
Podwieczorek
Zapieczone jabłka, nadziewane masą twarogową.
4 duże jabłka
½ paczki twarogu
1 jajko
Łyżeczka miodu
Cynamon
½ paczki twarogu
1 jajko
Łyżeczka miodu
Cynamon
Wydrążymy środek
jabłka, tak aby zmieściło się nasze nadzienie. Twaróg mieszamy z jajkiem, miodem i
cynamonem. Masę upychamy do jabłka i w rogrzanym do 200°C piekarniku pieczemy
przez ok. 20 minut. Sugerujemy się kolorem werzchniej wartwy twarogu, jeśli
jest złocista, a jabłko dostatecznie upieczone, można wyciągać. Smakołyk w sam ran
a jesień!
Kolacja
Sałatka z kurczakiem, orzechami włoskimi i
sosem musztardowym (przepis na dwie osoby)
Pierś z kurczaka
4 garści mieszanki sałat
½ świeżgo ogórka
2 średnie pomidory
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz
4 garści mieszanki sałat
½ świeżgo ogórka
2 średnie pomidory
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz
Pierś z
kurcaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa kroimi i łączymy w
mieszanką sałat. Pamiętamy o umyciu warzyw))) Podsmażonego kurczaku wsypujemy
do warzyw i sałaty. Oliwę mieszamy z musztardą, solą i pieprzem i polewamy sałatę.
Gotową sałatkę posypujemy orzechami!
Smacznego!
Jeśli post
okazał się ciekawy i przydatny, to koniecznie dajcie znać w komentarzach! Chętnie
przygotuję dla Was kolejną odsłonę! A moż znacie ciekawe, proste przepisy i
chcecie podzielić się w komentarzach? No to śmiało!!!!!
Buziacki,
pa!!!!
Bardzo fajne przepisy, też staram się zdrowo jeść. Ogólnie jem dużo warzyw, nabiału, czasem jajka lub rybę, innego mięsa nie jadam wcale. A pesto pietruszkowe robiłam, jest pyszne!
OdpowiedzUsuńNajchętniej bym omlet zjadła :)
OdpowiedzUsuńNie Bieska, ja z miesa to najbardiej lubie kurczaka. Rzadko jem wieprzowine, bo jakos mi nie smakuje((((
OdpowiedzUsuńAnspi, sproboj, przyrzadzanie go jest latwe, a smakuje wysmienicie! Ja go robie bardzo czesto i nigdy sie nie nudzi)))
OdpowiedzUsuńRybę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPrzepis masz, wiec smialo :)
OdpowiedzUsuńJa omlety wolę z warzywami, nie na słodko. Ogólnie nie przepadam za słodkimi posiłkami, nie mylić z podwieczorkiem/deserem, który się nie liczy :D
OdpowiedzUsuńJa tez myslalam, ze slodki omlet, to jakas przesada! Ale ten samkuje wysmienicie)))) Mam kilka fajnych przepisow na omlety z warzywami, jak bedzie zainteresowanie, to wstawie je na fejsie)))
OdpowiedzUsuń